0533 433 39 44

MANTOLAMA


 Yalıtım

      Yalıtım (izolasyon) kullanıldığı duruma göre dış etkenlerden ayırmak veya tecrit etmek demektir. Bina yalıtımı ise insanlar ile araç ve gereçlere zarar veren su, rutubet, ısı, ses ve gürültünün yapı elemanlarından içeri girmesini, dışarı çıkmasını önlemektir.
     Bina yalıtımı malzeme üretimi dahil uygulamalarda ve ilgili detay çalışmalarında hassas bir çalışmayı gerektirir.

Çeşitleri


  • Su ve rutubet yalıtımı
  • Isıya karşı yapılan yalıtım
  • Sese karşı yapılan yalıtım
  • Yangına karşı yapılan yalıtım

Özellikleri


Su ve rutubet yalıtımı

     Su ve rutubetin ahşap, metal, taş, tuğla, beton gibi gereçler üzerindeki olumsuz etkilerine karşı uygulanır.

 Isıya karşı yapılan yalıtım
     Binalarda ısı yalıtımı; kışın binayı ısıtmak için üretilen sıcak havanın dışarıya kaçmasını önleyerek ısı ekonomisi, yazında dışarıdaki sıcak havanın içeriye girmesini önleyerek termik konfor sağlamak amacıyla yapılır. Ayrıca soğuk hava deposu, fırın vb yerlerde ısı yalıtımı yapılmaktadır.
    Özetle ısı yalıtımı elemanlardan, ısı geçişlerini önlemek amacıyla yapılır. Isı yalıtımı, yapıyı oluşturan elemanların ısı geçirgenlik katsayılarının yeterli olmaması durumunda uygulanmaktadır.

Sese Karşı Yapılan Yalıtım

      Isıya karşı kullanılan yalıtım gereçleri ve uygulanan yalıtım konstrüksiyonları ses ve ısının yakın benzerlikleri nedeniyle, sese karşı yapılan yalıtımlarda, aynen uygulanabilmektedir.

Yangına karşı yapılan yalıtım
    Bir yapı elemanın ısı etkileri karşısında işlevlerini sürdürebilmesi yeteneği, o elemanın, yangın direnimi olarak tanımlanır. Elemanın yangına direnebilmesi için, aşağıda belirtilen özellikleri sürdürebilmesi gerekir:

  Durağanlık (Stability): Bir yapı elemanın, aşırı sehim ve göçmeye karşı boyutsal yeterliliğidir.
  Bütünlük (Integrity): Elemanın ısıl şoklara ve çatlamaya direnerek, adezyon ve kohezyonunu sürdürmesi ve böylece sıcak gaz ve alev geçişine izin vermemesidir.
  Yalıtkanlık (Insulation): Malzemelerin ısı iletkenlik düzeyi ile ilgilidir.

 Su ve rutubet yalıtımı

 Zeminde drenaj yoluyla yeraltı sularından kurtulma
 Temel ve bodrum duvarlarında su yalıtımı
 Zemin üstü duvarlarda su yalıtımı
 Döşemelerde su yalıtımı
 Mutfak ve banyolarda su yalıtımı
 Havuzlarda su yalıtımı
 Çatılarda ve teraslarda su yalıtımı

 Isıya karşı yalıtım

Döşemelerde ısı yalıtımı
Duvarlarda ısı yalıtımı
Çatılarda ve teraslarda ısı yalıtımı
Dış cephe pencerelerde (doğramalarda) ısı yalıtımı

 Yangına karşı yalıtım
    Yapı elemanları (duvar, döşeme, çatı, tavan, kiriş, kolon vb) kesinlikle potansiyel yanıcı maddeler olmamalıdır. Çünkü bunlar hem yük taşıma hem de yangına sınır oluşturma görevlerini sürdürebilmelidirler.

 
Yalıtım Malzemeleri
     Yapı elemanlarını, her türlü istenmeyen etkilerden korumak maksadıyla kullanılan malzemelerdir. Çeşitleri;

 Su ve rutubet yalıtımında kullanılan malzemeler
    Ülkemizde üretilen malzemeler genellikle şunlardır: Tabii asfalt, suni asfalt, mastik asfalt, bitüm, katran, bitüm emülsiyonu, ruberoit (asfaltla doyurulmuş karton), asfaltlı cam tülü, yalıtım pestili, asfaltlı cam dokuma yalıtım pestili, katran vb. ile birlikte kullanılan kanaviçe ve jüt bezi, harçlar içerisine % 2-15 oranları arasında katılarak kullanılan su yalıtımını sağlayan katkı maddeleridir.


 Isı yalıtımında kullanılan malzemeler

     Ülkemizde üretilen ısı yalıtım malzemeleri genellikle şunlardır: Cam yünü, plastik köpük (polistren, poliüretan, vb.) perlit, mantar, sentetik elyaflar, odun lifi, yonga, rende talaşı, vb. Prese edilmiş kamış levhalar, amyant levha, boşluklu beton, gaz beton, delikli tuğla, boşluklu briket, bims tuğlalar, asmolen gibi malzemelerdir.

 Ses yalıtımında kullanılan malzemeler
     Isıya karşı kullanılan malzemeler, ses yalıtımında da kullanılabilir. Durgun hava, camyünü, polistren köpük, taş yünü ve keçe gibi malzemelerde bu amaçla kullanılabilir.

     Ülkemizde üretilen veya ülkemizde ithal edilen ısı yalıtımı malzemeleri, alt gurubuna baktığımızda bunlarında temelde iki gurup olduğunu görüyoruz.
  •     İnorganik menşeli (Cam yünü, taş yünü)
  •     Organik menşeli (Polistiren, poliüretan, kauçuk ve polietilen köpük).